Versenyautó épült a Nissan Ariya hatjásrendszerére

2021.12.02. 17:09

Annak ellenére, hogy a Leaf révén sokáig a Nissané volt a világ legkelendőbb villanyautója cím, a márka következő generációs - már aktív akkuhűtéssel bíró - elektromos hajtása és az arra épülő új modell azóta is várat magára. A kérdéses próféta-típust, az Ariya nevű SUV-t persze már 2019 óta ismerjük, de a piaci bevezetést egyre csak halogatják, most épp 2022 nyarára ígérik. De hogy ne merüljön teljes feledésbe, a Nissan a média elé dobott egy koncot: ezúttal egy egyszemélyes, az Ariya stílusát hordozó versenyautót építettek az e-4ORCE fantázianevű hajtásláncra. 

A Single Seater Conceptet a Nissan Futures elnevezésű eseményen mutatta be a márka dizájnért felelős igazgatója, Alfonso Albaisa és a marketing részleg vezetője, Juan Manuel Hoyos. Elmondásuk szerint az autó az Időtlen Japán Futurizmus jegyében született, de a laikus szemlélő könnyebben beazonosítja az Ariya-rokonságot a fekete-rózsaarany színkombináció és a V-alakú első fényszórók alapján. A dögösebb részeket, például a felfüggesztés burkolat nélküli alkatrészeit és a karbon elemeket a Formula E-ben versenyző - az idei szezonban gyengélkedő - Nissan E.DAMS csapat versenyautója ihlette.

Az autó állítólag nem puszta szobor, a Single Seater Concept célja az is, hogy bemutassa a versenyautók (Formula E csapat) és az utcai modellek (EV-fejlesztők) közti szoros kapcsolatot, legyen szó akár a technológiáról, akár a stílusról. A formanyelv a japán shun (gyors és erőfeszítés nélküli rohanás) és a sho (határozott és méltóságteljes repülés) szóra épít, de az Ariya piaci bevezetése - főleg a koronavírus miatt - nem ennyire kecses. Remélhetőleg a minap belengetett 4 koncepciónak könnyebb sors jut majd.