Majd' 20 százalékkal drágultak a használtautók egy év alatt

2021.12.09. 16:37

Az AutoScout24 német használatautó-kereső oldal idén is összeállította a Használtautó Ár Index elemzését, amelyből kiderül, hogy idén novemberben 18 százalékkal többet kell fizetni a használtautókért, mint tavaly ilyenkor, ami soha nem látott mértékű drágulás. A különböző piacokon persze más és más összeget jelent a növekedés, de átlagban ez 3726 eurós (~1,3 millió forint) plusz jött ki.

DSF2142

A drágulásnak több oka is van, ezek mind a COVID-19 járványból fakadnak: a vírustól való félelem miatt sokan idegenkednek a tömegközlekedéstől, és inkább autóval kezdtek közlekedni, ami természetesen keresletnövekedésként jelentkezett a (használt)autópiacon. Szintén a vírusnak köszönhető, hogy tavaly több gyár és beszállító is ideiglenesen bezárt, a félvezetőhiány szintén az autóipart terhelte meg leginkább. E két tényező összjátéka miatt szinte minden gyártó csak óriási csúszásokkal tud szállítani, ha egyáltalán - a Subaru például 45 ezres lemaradásban van, de sok Land Cruisert csak 4 év múlva kaphat meg a gazdája - , sok vásárló viszont nem hajlandó kivárni az akár több évvel későbbre ígért autóját, így ez a tömeg is a használtpiacra szorult.

Az árnövekedés erőforrástól és szegmenstől függetlenül elért szinte minden modellt, kivételt a CNG-s (átlagár 15 900 euró) és az LPG-s autók (12 160 euró) képezik, utóbbiaknál 20 százalékos átlagos csökkenést számolt az AutoScout24. A villanyautók 9 százalékot drágultak (átlag: 33 243 euró), a hibridek 5 százalékot (35 279 euró), a benzinesek 9 százalékot (20 405 euró), de még a dízeleket is 8 százalékkal többért (25 035 euró) adják, mint tavaly.

Érthető módon a 10 és 20 év közötti autók és a középkategória átlagára növekedett a legnagyobbat, előbbiek 12, utóbbi 14 százalékot. A kisautók 12 százalékot; a kompaktok és a felső-középkategória 11 százalékot; a luxusautók 10-et; viszont az SUV-k és a sportautók csak 8 százalékot drágultak. A pandémiás helyzet bizonytalansága miatt nehéz lenne megjósolni az árnövekedés végét, de segíthet, hogy a hírek szerint az autógyártók kezdenek kilábalni a félvezető-hiányból.

A vírushelyzetre válaszul csináltunk is anno egy válságautós videót, itt lent találod:

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.