Drámai hajrá, Verstappen utolsó körös előzéssel világbajnok

2021.12.12. 16:04

Max Verstappen a Forma-1 idei világbajnoka. A Red Bull holland pilótája drámai véghajrában, az utolsó körben szerezte meg a győzelmet, megelőzve Lewis Hamiltont. A brit mercedeses fél kezét már a serlegen tudhatta.

2021-12-12T130539Z 1888130985 UP1EHCC10DD5J RTRMADP 3 MOTOR-F1-A

Rég látott izgalmakat, és elképesztően szoros végjátékot hozott a 2021-es Forma-1-es szezon, ugyanis az utolsó futamra, Abu-Dzabiba pontazonossággal érkezett meg a két bajnokaspiráns, Max Verstappen és Lewis Hamilton. A pszichológiai hadviselés már a hétvége előtt elkezdődött, mindketten igyekeztek a másikra helyezni a nyomást. Ha maradt volna az egyenlő állás, több futamgyőzelmének köszönhetően a holland nyerte volna a vébét, de nem erre hagyatkozott: nagyszerű időt futva megnyerte az időmérő edzést – igaz, mögüle brit riválisa rajtolhatott.

GettyImages-1358584020

A versenyen aztán Hamilton lerajtolta Verstappent, és már az első körben volt köztük egy kis kakaskodás. A holland erőszakosan magához ragadta a vezetést, leterelve a pályáról Hamiltont, de aztán rögtön vissza is adta neki a pozíciót. A Red Bull szépen lassan lemaradni látszott, a 20-21. kör táján viszont Sergio Pérez lépett elő a hős szerepébe. Verstappen csapattársa zseniálisan védekezett Hamiltonnal szemben, és bár a brit végül előzni tudott, addigra Max felzárkózott.

GettyImages-1358575204

A bokszkiállások után letisztázódó mezőnyben aztán 11,5 másodperc körül állandósult a különbség az élen álló Lewis Hamilton és a második pozícióban autózó Max Verstappen között, a mercedeses címvédő fél kezét már a trófeán érezhette, a hátralévő idő fogyott, az előny ellenben nem csökkent számottevően. Az 54. percben viszont újabb fordulat jött: Latifi Schumacherrel csörtézett, össze is értek, azonban nem ettől, hanem egyszerűen az egyik kanyarban besokallva a falnak csapódott. Safety car!

Jöhetett a biztonsági autó, Hamilton pedig a csapatrádióban jelezte is: ez hihetetlen. Amikor már úgy tűnt, erőből behúzza a futamgyőzelmet, ismét felcsillant a remény Verstappen előtt. Igaz, ez idővel szertefoszlani látszott. A toronyból először ugyanis az az utasítás jött, hogy a lekörözött versenyzők nem vehetik vissza körüket, maradnak tehát a két éllovas között. És a safety car sem jött le, a körök fogytak. Ráadásul Max kiállt a bokszba, míg Lewist az utolsó pillanatban pályán tartotta a csapat, ez sokáig győztes húzásnak tűnt.

Végül újabb döntés született, mégis előzhettek a lekörözöttek, Hamilton és Verstappen szorosan egymás mellett várhatta, hogy a safety car végre elhagyja a pályát. A karmesteri pálca ekkor a brit kezében volt, csak rajta múlt, mikor lép a gázra, és mikor kezdődik meg az utolsó nagy összecsapás. Egyetlen tiszta kör, ennyi maradt csupán, hogy eldöntsék, ki lesz a világbajnok.

GettyImages-1358582977

Végül Verstappen megragadta az esélyt, kőkemény ütközetben megelőzte Hamiltont, levédte az ellentámadást, és behozta a Red Bullt az első helyre. Ezzel az F1 történetének első holland világbajnoka lett, a válasz tehát: nem Hamilton nyolcadszor, hanem Verstappen először. És micsoda futamon!

GettyImages-1358582631

Max Verstappen a Forma-1 történetének 34. világbajnoka, Hollandia pedig a tizenötödik olyan nemzet, amely végső győztest adott a sportágnak. A száguldó cirkusz újdonsült királya egyébként tényleg nagyot ment idén, ő nyerte a legtöbb futamot, szám szerint tízet (Hamilton nyolcat), ő állt legtöbbször dobogón, összesen tizennyolcszor (Hamilton 17-szer). Volt tíz pole pozíciója (Hamilton: 5), öt leggyorsabb köre (Hamilton: szintén 5).

Az idényzáró Abu-Dzabi Nagydíj ugyan természetesen a világbajnoki címért folyó harcról és a két nagy ellenfélről szólt, de volt azért itt más is. Kimi Räikkönen utoljára állt rajthoz, pályafutása utolsó F1-es versenyén azonban kiesett.

GettyImages-1358576356

Érdekel a Forma-1 világa? Ajánljuk szakírónk, Wéber Gábor új könyvét! A Forma-1 az új korszak küszöbén kedvezményesen megvásárolható a Totalcar webshopjából.