Kártyatrükk az autótolvajok ellen

2021.12.12. 07:01

Új biztonsági berendezéssel próbálja megnehezíteni az autótolvajok dolgát a Volvo és a Vodafone Automotive. A kártyás rendszert egyelőre az Egyesült Királyságban tervezik bevezetni, ott ugyanis kifejezetten emelkedő tendenciát mutat az autólopások száma, sok bűnöző szakosodik a kulcs nélküli rendszerekre.

signalizacia-brelok 49314200

Ez az új megoldás úgy néz ki, hogy az autótulajdonosnak egy kártyát kell magánál tartania. Ha ellopják az autót, a rendszer észleli a kártya hiányát, és azonnal kapcsolatba lép a Vodafone Automotive-val. A központból értesítik az illetékes rendőrséget, és percről percre frissülő információval szolgálnak az autó hollétéről.

Nagyjából tízméteres pontossággal tudják meghatározni a pozíciót, és a hét minden napján, napi huszonnégy órában működik a szolgáltatás. Az sem jelent akadályt ráadásul, ha közben kiviszik az országból az autót, a rendszer ugyanis Európa jelentős részén is követni tudja a tolvajokat.

Mindez egyébként nem is olyan drága, különösen akkor, ha belegondolunk, mekkora kárunk eshet, ha ellopják a kocsinkat. 595 angol fontot, vagyis úgy 255 ezer forintot kérnek érte, ami tartalmazza a beszerelést, az adókat és hároméves előfizetést – nyilván utóbbi nélkül túl sok hasznát nem vennénk az egésznek. Sajnos egyelőre csak a briteknél vezetik be.