Bemutatták a Kia egyterűt, ami nem néz ki egyterűnek

2021.12.16. 11:47

Nagy, tágas és célszerű autókra továbbra is szükség van, de az egybeszabott buszlimuzin-forma világszerte eladhatatlanná vált. Ezt a problémát igyekszik megoldani konkurenseihez hasonlóan a Kia is, amely a Carens nevű egyterűt egy Caerens nevű, úgynevezett kikapcsolódásra szolgáló járművel váltja fel.

Ahogy a megtartott név is jelzi, a 4,54 méter hosszú, 1,8 méter széles és 1,7 méter magas, 2,78 méteres tengelytávú autó lényege ugyanaz, mint volt: jó nagy, hétüléses belső teret kínál, így nagyobb családok ideális járműve lehet. A fazon ugyan valamelyes változott, de a különálló motorház és a karosszéria alsó peremén végigfutó fényezetlen műanyag elemek ellenére a Carens egyértelműen nem terepjáró, de még SUV-nak sem igazán nevezhető.

A típust egyelőre Indiában mutatták be, ennek megfelelően alakul a műszaki tartalma is. Az alapmotor 1,5 literes szívó négyhengeres 115 lóerővel és hatfokozatú váltóval. Emellett lesz egy 1,5 literes dízelváltozat is, szintén 115 lóerővel, illetve egy 1,4 literes turbós benzines 140 lóerővel.

Az új Carenst Indiában a jövő év első negyedében kezdik forgalmazni, arról azonban nincs hír, hogy más piacokon egyáltalán elérhető lesz-e, és ha igen, mikortól.