Ötmilliárd dollárból épít vadiúj autógyárat a Rivian

2021.12.17. 09:14

Azt korábban is hallhattuk, hogy a Rivian az utóbbi években összeszedett befektetői pénzekből többek közt egy második gyártóbázis létrehozását tervezi. Ám a konkrét tervekre csak most derült fény.

rivian start

Az új üzem Atlantától mintegy 50 km-re keletre épül fel, ahogy Georgia kormányzójának, Brian Kempnek a bejelentéséből kiderül. Az 5 milliárd dolláros beruházás első lépcsőjeként az építkezés 2022 nyarán indul, és a tervek szerint az évi 400 ezer elektromos autó előállítására méretezett gyártelep 2024-ben kezdheti meg a termelést. Az üzemben mintegy 7500 új munkahely jöhet létre.

A Riviannak minderre elvben bőven lesz pénze: a korábbi részvénykibocsátás kapcsán mintegy 14 milliárd dollárhoz jutott a cég, ami ugyan gyorsan fogy – csak 2021 harmadik negyedévében a veszteség 1,23 milliárd dollár volt – de ha a terveknek megfelelően felfut az R1 modellek gyártása, várhatóan sokat javul majd a mérleg.

Autógyára a Riviannak egyébként már most is van: az egykori amerikai Mitsubishi üzem épületeit vették meg évekkel ezelőtt Illinois államban, ezt rendezték be a tavalyi év során az R1T és R1S típusok, illetve az Amazon számára kifejlesztett elektromos furgon előállítására. Itt jelenleg évi 150 ezer autó előállítására volna lehetőség, és a cég vezetése 2023-ra 200 ezerre növelné a legyártható autók számát.