A Porsche megszellőztette Le Mans-i versenygépét

2021.12.20. 09:17

A Porsche még 2020-ban jelentette be, hogy visszatér a Le Mans-i 24 órás versenyre. A német gyártó a sorozat nagyon sikeres résztvevőjének számít: 1970 és 2017 között összesen tizenkilenc alkalommal tudtak nyerni.

A tervek szerint az LMDh kategóriában indulnak majd: ez szűkebb mozgásteret biztosít, ugyanakkor valószínűleg költséghatékonyabb megoldás. Mivel az új szabályrendszert egységesítették, ezekkel a versenyautókkal nem csak Le Mans-ban, hanem más, hosszútávú pályaversenyen is rajthoz állhatnak majd.

Most az új, 2023-as versenyautót mutatta be a Porsche, igaz egyelőre csak álcázva. Ugyanakkor az autó orrát még álcázva sem fedte fel a gyártó, ami azért kevésbé meglepő, mert a kategória szabályai szerint ezen a részen kapják a legnagyobb alkotói szabadságot a tervezők. Az LMDh kategóriában a karosszériát és az energia-visszanyerő rendszert az egész mezőny számára külső gyártók készítik, a kategóriában induló gyártók pedig a motort szállítják.

A Porsche karosszériája a Multimatic-nál készül, az intezív tesztelés pedig jövő év elején indul. Nem lesz könnyű dolguk: az LMDh kategóriában sokan látnak fantáziát, így várhatóan a mezőny is népes lesz.

Le Mans-nak nem Le Mans, de Porschénak azért Porsche: