Visszahívás: néhány elektromos Hyundai magától gyorsíthat

2021.12.25. 16:59

2679 darab Hyundai Ioniq EV-t hív vissza a dél-koreai márka, mert a 2016. január 21. és 2019. június 24. között gyártott példányok adott körülmények között lassú, de indokolatlan gyorsításba kezdhetnek. Az amerikai Közúti és Közlekedésbiztonsági Hatóság (NHTSA) vizsgálata szerint a probléma akkor léphet fel, amikor az autó biztonsági (fail-safe) módban van: ilyenkor az EV Ready lámpa villog a műszerfalon, a teljesítmény és a gyorsulás is limitált. 

Kép: Papp Tibor
Kép: Papp Tibor

Az NHTSA szerint azonban csak bizonyos körülmények teljesülése esetén lép fel a váratlan viselkedés, a Hyundai vizsgálata szerint reprodukálni is nehéz az anomáliát, mivel még a "helyes" sorrend is fontos: (1) a menetpedál többszöri megnyomása a failsafe mód aktiválásának pillanatában, (2) hosszan kitartott padlógáz, (3) a pedál hirtelen felengedése. Szerencsére az autó egyéb rendszerei, például a fékek és a kormányzás zavartalanul működnek, így nagy balesetveszély nem fenyeget, a visszahívást ennek ellenére természetesen meglépi a márka.

A szakértők szerint a jármű elektromos rendszerének nem megfelelő földelése miatt létrejövő elektromos zaj okozhat gondot a CAN-bus kommunikációjában. A Hyundai először 2021 júniusában szerzett tudomást a problémáról, szerencsére sérülésről vagy balesetről nem tudnak.

A Hyundai az Ioniq 5-tel gurított igazán nagyot: