Kétmillió dolláros büntetést értek a hibás prospektusok

2021.12.26. 07:15

A Ford Mustang Mach 1 sehol nem tömegmodell, de úgy tűnik, Ausztráliában a kisszériás autók esetében sem viccelnek a hatóságok: a globális és a helyi piacon forgalmazott Mach 1-esek között akadt néhány különbség, a Ford Australia komoly összeggel fizetett azért, mert nem tisztázta ezeket.

A magyar verzióval szerencsére minden rendben van. Kép: Csepreghy Dániel
A magyar verzióval szerencsére minden rendben van. Kép: Csepreghy Dániel

Azt kifogásolták, hogy a Mustang prospektusában olyan kiegészítők is fel voltak tüntetve, amelyeket az ausztrál modellhez nem lehetett választani. A Drive szerint ezek a következők (vannak köztük bagatell, de egész komoly tételek is): radaros tempomat, hangulatvilágítás az ajtózsebekben, ledes ködlámpák, Mach 1-es szőnyegek, hátsó parkoló radar és a legsúlyosabb: a Torsen sperrdiffi.

A Ford Australia először is elnézést kért, majd zaftos ajándékcsomagot biztosított a Mach 1 vásárlóknak, ami három évig tartó ingyen szervizelést és egy ingyen pályanapot tartalmazott, ez később 5400 ausztrál dolláros (~1,2 millió forint) pénzvisszatérítéssel egészült ki, de végül már azt is felajánlották a tulajdonsoknak, hogy teljes áron visszavásárolják az autókat.

Összesen 700 darab Mach 1 kelt el az országban, a kártérítések összege mégis elérte a 4,5 millió ausztrál dollárt (1 milliárd+ forint), amit csak tetézett, hogy a Fogyasztóvédelmi Hivatal 53 ezer dolláros (12 millió forint, a Mach 1 árának háromnegyede) büntetést rótt ki rájuk, amiért négy különböző prospektussal vezették félre a vásárlókat (pár éve, az SUV-s cikk kutatása során én is tapasztaltam hasonlót a hazai Ford oldalon - a szerk.).