Házhoz viszik a villanyautó-töltőt az oroszok

2021.12.27. 11:01

Meglehetősen érdekes megoldással állt elő egy orosz startup a villanyautók töltésével kapcsolatban. Nem hazai pályán tevékenykednének, hanem Londonban, és arra próbálnak rámozdulni, hogy még az ekkora világvárosokban is vannak szegényesebb infrastruktúrájú, töltőkkel kevésbé lefedett területek. Ezért egy mobil superchargerrel mennek lényegében házhoz.

bb3aa920-6439-11ec-9bb7-a33ceeddf902

L-Charger nevű töltőkocsijuk tulajdonképpen bárhol leparkol, ahol arra éppen szükség van, az elektromos áramot pedig cseppfolyósított földgázból (LNG-ből) vagy hidrogénből állítja elő. Nem kell tehát a helyi elektromos hálózathoz csatlakoztatni, teljesen önállóan, minden mástól függetlenül működik. Egy átlagos villanyautó akkucsomagját állítólag öt-hét perc alatt tudja feltölteni nyolcvan százalékra.

A cég vezetője, Dmitrij Lasin szerint hazájukban a jelenlegi egyetlen LNG/hidrogén üzemű töltőkocsit üzemeltetik. A moszkvai L-Chargerhez naponta öt-hat töltési igény érkezik be. A szén-dioxid-kibocsátásuk jóval alacsonyabb, mint mondjuk egy dízelautóé, de a normál, telepített töltőkhöz képest jobban terhelik a környezetet. Lasin azt is elismerte, hogy nem ez a legolcsóbb opció, hiszen másfél-kétszer annyiba kerül így a töltés, mint egyébként, de a szükség nagy úr.

Nagy problémának látja egyébként a cégvezető, hogy sok villanyautós már kilencven-pár százalékos akkuval is töltőre dugja a kocsiját. Így lényegében folyamatosan foglalt az összes hely, töltés pedig alig zajlik, annak okoz mindez kellemetlenséget, akinek tényleg szüksége lenne rá. A már működő moszkvai L-Charger után most két újabb töltőkocsi készül, a londonit egy applikáción keresztül lehet majd használni.