Szoftverfrissítés teszi tönkre a Jeep világítását

2021.12.28. 12:31

Nem egy régi modell a Jeep kínálatában a batár Grand Cherokee L, csak idén januárban mutatták be. De a technika gyorsan fejlődik, és azóta is adtak már ki szoftverfrissítést a típushoz. Csakhogy könnyen előfordulhat, hogy a használhatóságot veszélyezteti a telepítés.

2

Az Egyesült Államokban azért hirdettek meg visszahívást a Grand Cherokee L-ekre, mert az okos fényszóróval (SLM – smart lighting module) szerelt Jeepek esetében a szoftverfrissítés működésképtelenné teheti az egyik oldali, vagy akár mindkét első fényszórót. Ez pedig nem csupán egyszerű kellemetlenség, hanem konkrétan a használhatóságot korlátozza, hiszen működő fényszórók nélkül a forgalomban sem vehetnek részt ezek a járművek.

A tengerentúli közlekedési hatóság, az NHTSA információi szerint mintegy 37 ezer példány érintett. A tulajdonosok értesítését január végén kezdik meg. Miután felvették velük a kapcsolatot, a megfelelő márkaszervizbe irányítják őket, ahol természetesen ingyenesen programozzák újra a rendszert, elhárítva ezzel a hibát.