Nagyot nőtt az autóipari termelés Japánban

2021.12.30. 07:10

Jelentős növekedést mutatott Japán ipari termelése novemberben az előző havi adatokhoz képest. Ezen belül az autóipar is kiemelkedően jól teljesített. Ugyanakkor a sötét felhők még nem távolodtak el igazán, az ágazatban érzékelhető hiányok és a koronavírus miatt a Toyota például leállásokkal indítja az évet.

a04ada60-67e3-11ec-bfe7-519f76ae438a

Ha a japán ipar egészét nézzük, a november 7,2 százalékos bővülést hozott októberhez képest. Ez a legnagyobb növekedés egyik hónapról a másikra, legalábbis 2013 óta – akkortól érhetők el a mostanival összevethető feljegyzések. Ráadásul két egymást követő hónap hozott emelkedést, októberben 1,8 százalékkal teljesített jobban az ipar, mint szeptemberben.

Csak az autóipar teljesítményét nézve még biztatóbb a kép. Októberhez képest ugyanis 43,1 százalékos növekedést könyvelhettek el novemberben a legyártott személyautók és egyéb gépjárművek tekintetében. Mindezt annak ellenére, hogy a globális csiphiány, valamint egyéb alapanyagok hiánya továbbra is sújtja az iparágat.

Azt, hogy az autógyártást felkavaró hullámok még messze nem ültek el teljesen, jól mutatja a Toyota stratégiája. Ők ugyanis leállásokkal fogják megkezdeni a 2022-es évet: öt hazai gyárukban szüneteltetik a termelést, részben az ellátási láncban tetten érhető hiányosságok, másrészt pedig a koronavírus omikron variánsának terjedése miatt.