Tankrod: versenyautó harckocsi-motorral

2004.11.22. 14:25

Jay Leno, a híres amerikai Showman újabb hajmeresztő járművet szerzett be. A kétüléses Tankrod egy régi roadster és egy M47 Patton harckocsi-motor összeházasításából született, így az autó külsőre meglehetősen egyedire sikerült.

Az utolsó amerikai harckocsi-benzinmotor, amely V12-es elrendezésű, 29,4 liter hengerűrtartalmú, 810 lóerős és több mint 2100 Nm forgatónyomatékot képes leadni, alig fér el az autó keskeny orrában: kétoldalt kilógnak a hengerfejek, és a motorháztető is olyan magas mintha egy traktorról szökött volna. A szörnyeteg vezetése ennek ellenére nem lehet túl nehéz: a tesztelők beszámolója szerint a hatsebességes Allison automata váltó olyan simán vált a fokozatok közt, mint egy Cadillac váltója, így csak arra kell vigyázni, hogy a 385 milliméter széles gumik ne csússzanak meg.

Az autó így akár 6,2 másodperc alatt is felgyorsítható 100 km/h sebességig, és akár 230-as tempóval is száguldhat, már ha akad olyan élő ember aki ezt kipróbálja. A szerkezet ugyanis vagy négy tonna súlyú és orrnehéz, így a kanyarodás és a megállás nem tartozik az erősségei közé. A Tankrod másik szépséghibája a fogyasztása: hozzávetőleg ötven liter benzint zabál 100 kilométeren, ami az átlag-sportkocsis menetteljesítményekhez képest egy picikét soknak tűnik, bár nyilvánvaló, hogy egy ilyen autóba sokkal inkább az élmény kedvéért ül majd be újdonsült gazdája, mint racionális okokból - arra Mr. Leno vagy egy tucat másik autót tart...