40 százalékos felárat kértek egy Mercedes EQS-ért

2022.01.01. 11:53

Amerikában sokkal szabadabban kezelik az ajánlott fogyasztói árakat (MSRP), mint nálunk, ezért sok kereskedő elképesztő felárakat mer kérni egy-egy ritkább modellért. A csiphiány és a pandémia miatt azonban kezd abszurdba fordulni a helyzet.

20C0714 023

Arról már korábban beszámoltunk, hogy az USA-ban a használtautók árai olykor már meghaladják az újakét, de a kereskedésekben lévő készlet sem lesz éppen olcsóbb: nem sokkal azután, hogy Jon Rettinger (youtuber) lefoglalózott egy Mercedes EQS 580 4Maticot, a kereskedő azzal hívta fel, hogy időközben az autó 50 ezer dollárral, tehát mintegy negyven százalékkal drágult meg. Rettinger köszönte szépen az ajánlatot, helyette egy másik nagy villanyszedánt, egy Lucid Airt vett. A Mercedes amerikai képviseletét is megkereste, ők azonban jogilag nem tehetnek semmit, az árazás nem a gyártó hatásköre, de az állásfoglalásukban azt írják, egyáltalán nem támogatják ezt a fajta ázsiót.

Az eset önmagában nem lenne túl érdekes, mivel a ritkább modellek eddig is magas prémiummal mentek el, de trend látszik kialakulóban: 25 darab szintén elektromos Ford F150 Lightingért kért az elsőbbségi foglalózóktól 30 ezer dolláros prémiumot egy virginiai kereskedés "piaci korrekció" címen, a normál megrendelőktől ugyanez 10 ezer dollárt jelentett. Az extrém árak az általános autóhiány mellett annak is köszönhetők, hogy a villanyautóknál különösen torz a kereslet-kínálat viszony (200 ezer megrendelés érkezett az F150 Lightingra), így a kereskedő olyat árat ad meg, amit nem szégyell. 

Az EQS-ről készült videónk: