Francia újévi hagyomány: idén csak 874 autót gyújtottak fel

2022.01.02. 11:33

Mindenhol máshogy ünneplik az újévet, Magyarországon leginkább háromkettőegy, lencse és pezsgőzés van, meg úgy általában berúgás. Franciaországban viszont sokan radikálisabb módon búcsúztatják az óévet.

Nicolas Roses/Picture Alliance
Nicolas Roses/Picture Alliance

A dw.com vonatkozó híre a következőképpen indítja az egyik bekezdését: csak 874 autót gyújtottak fel idén szilveszterkor. A szokás a kilencvenes években Strasbourg környékén kezdődött, ahol az alacsonyabb jövedelmű fiatalok fejezték ki így a tiltakozásukat, ám a 2005-ös zavargások alkalmával terjedt el igazán. Ekkor három hét alatt 9000 autót gyújtottak fel.

2019 utolsó napján még 1316 szándékos tűzeset történt, ám a koronavírus komolyan visszavetette a gyújtogatási kedvet, amit a komoly, 130 ezres rendőrségi jelenlét csökkentett tovább az idei szintre (tavaly a pandémia miatt nem készült statisztika). Az esetek közül nem mindegyik végződik az autó teljes megsemmisülésével és sokszor nem csak heccből történik, hanem valamilyen bűnesetet, például autólopást próbálnak így elfedni.Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.