Két motorost ütött el egy toyotás versenyző a Dakaron

2022.01.05. 15:15

Január elsején ismét elrajtolt a Dakar rali, a helyszín a tavalyi szezonhoz hasonlóan Szaúd-Arábia. Egyelőre az első néhány szakaszon van túl a mezőny, de már most akadt esemény bőven.

5e9782d0d2459761194d84da7a7641a3

 Philippe Boutron francia versenyző egy komolyabb robbanásban sérült meg, ám a verseny szervezői, a szaúdiak és a francia hatóságok mást állítanak az ügyről, egyelőre a terrortámadás sincs kizárva. A versenyben eközben épp a szokásos káosz tart: navigációs nehézségek miatt idejekorán több órás hátrányba került néhány esélyes (Carlos Sainz Sr.; Mattias Ekström), de a versenynek (hatótávnövelős) elektromos autókkal nekivágó Audi csapat versenyzői is lemaradtak az élbolytól, Stephan Peterhansel alatt például egy nagyobb kő miatt bicsaklott meg az Audi RS Q e-tron, cserébe Sainz begyűjtötte az első szakaszgyőzelmet.

A versenyt egyelőre a Toyota GR színeiben induló Nasser al-Attiya vezeti, aki viszont 5000 eurós büntetést és egy felfüggesztett diszkvalifikációt szedett össze, amiért az FIA adatrögzítője a második szakaszon nem kapcsolódott az autóhoz. Most azonban a szintén Toyota DKR Hilux T1+-szal versenyző Giniel De Villiers került a hírekbe versenyzői és emberi teljesítményével. 

Bár a sivatag meglehetősen nagy, a Dakaron nem ritkák az ütközések, ezek - ahogy maga a verseny is - főleg a motorosokra veszélyesek. Ez az idei szezonban sincs másként, Villiers először vasárnap került kérdéses szituációba, amikor a chilei César Zumaránt ütötte el. A bírák azonban nem magáért a balesetért szabtak ki rá öt perces büntetést, hanem az utána tanúsított magatartásért: Villiers ugyanis segítségnyújtás nélkül továbbhajtott. Enyhítő körülménynek vették, hogy a motoros - bár láthatóan nem volt túl jól - a baleset után gyorsan félrevonult és integetett a toyotásnak, hogy menjen tovább.

Utólag Villiers közleményben kért elnézést, amelyben az integetésre hivatkozva menti fel magát, ám elismeri, hogy a helyes döntés az lett volna, ha megállnak és megbizonyosodnak a motoros hogylétéről. A büntetés miatt Villiers két helyet csúszott hátra.

Kedden hasonló eset történt a Morocco Racing Team 163-as számú versenyzőjével, őt is egy Toyota sodorta bajba. A motoros egy homokdűnén akadt el, és a beszámolók szerint csak azért nem lett nagyobb baj, mert a marokkói versenyző észlelte a közeledő Hiluxot és idejében félrehúzódott, a homokba ragadt KTM-en mindenesetre áthajtott a Toyota, komoly károkat okozva benne. A sofőr egy gyors csekkolás/tiszteletkör után továbbhajtott. Egyelőre nem erősítették meg hivatalosan, hogy ebben az incidensben is Villiers volt-e a vétkes, de a Rallymaniacs szerint a fényképek, helyadatok és szemtanúk beszámolói alapján a 207 számú autóról van szó - vagyis ismét a Villiers csapott le. Az FIA egyelőre vizsgálja az esetet.