Új menedzser kerül a Volvo élére

2022.01.05. 09:21

Márciusban az 56 éves, skót származású Jim Rowan veszi át a Volvo vezérigazgatói posztját Hakan Samuelssontól, aki visszavonul az operatív pozícióktól, és a Polestar elnökeként folytatja.

rowan

A váltás okát nem jelölték meg, bár úgy tűnik, Samuelsson szerződése lejártával egyszerűen úgy döntött, háttérbe vonul. A helyére pedig olyan embert kerestek, aki valószínűleg eredményesen vezeti majd át a céget története egyik legnagyobb átalakulásán. A cégvezetés korábban azt vállalta, hogy 2030-tól a Volvo már csak elektromos autókat gyárt majd, ami viszont elég komoly üzleti kockázatot is jelent.

Rowan az elektronikai iparból érkezik: 1998 és 2005 között a bérgyártásra szakosodott Flextronics alelnöke volt, 2008 és 2012 között a Blackberry márkanevű korai okostelefonokról ismert RIM ügyvezetője volt, 2012 és 2020 között pedig a Dyson tevékenységét irányította, előbb ügyvezetőként, majd vezérigazgatóként. A mérnöki végzettségű vezetőt korábbi munkahelyein erős pénzügyi eredmények kísérték, és nyilván a Volvónál is azt várják tőle, hogy a meredek irányváltás ellenére megtartsa a vállalat nyereségességét.