Bemutatták az új elektromos Bobcatet

2022.01.07. 14:27

A Dél-koreai Doosan a világ egyik legnagyobb építőgépgyártó vállalata, amely 2018 óta a Bobcat márka tulajdonosa is. Az óriásvállalat, már több elektromos meghajtású munkagépet bemutatott az elmúlt években, a fura mutatványokra is képes Bobcat sem maradhatott ki a sorból. Az új, villanyos Bobcat T7X rakodógép kifejlesztésének célja nem is annyira ördögtől való, mint az első olvasatra tűnik. A kisgépet olyan munkaterületekre ajánlja a gyártó, amelyek belső terekben, vagy olyan helyszíneken vannak, ahol elvárható az alacsony zajszennyezés.

Mindezek után igen érdekes, hogy másnak ez nem jutott eszébe, így a T7X a világ első teljesen elektromos, kompakt rakodógépe. A gépből nem csak a dízel hajtást száműzték a mérnökök, de a hidraulikafolyadékot is, ugyanis itt minden egyes munkaműveletet elektromotorok végeznek. Így 260 liter hidraulikafolyadékot spóroltak, amely nem csak a karbantartási igényt csökkenti, de ezzel a gép önsúlya is alacsonyabb lett, valamint a gépkezelőnek sem kell megvárni, amíg felépül a munkához szükséges nyomás. A T7X működtetéséhez mindössze egy liter környezetbarát hűtőfolyadékra van szükség, amelynek feltöltéséhez elég a gépkezelő is. A Doosan szerint ezzel a T7X karbantartási költsége nagyjából feleannyi, mint a dízel hajtású rakodógépeké.

A gumilánctalpas gép áramellátásáról egy 62 kilowattórás lítium-ion akkupakk gondoskodik, amely négyórányi munkát tesz lehetővé egyhuzamban. A járműhöz egyébként tartozik egy energia- és rendszergazdálkodási szoftver, amely mindig úgy szabályozza terhelést, hogy a gép energiafelhasználása soha ne legyen több, mint ami feltétlenül szükséges egy-egy munkafolyamat elvégzéséhez.

A CES 2022-őn bemutatott Bobcat T7X már az első napon két innovációs díjat is bezsebelt, mindemellett pedig óriási az érdeklődés iránta. A lánctalpas minirakodók első megrendelője a legnagyobb Egyesült Államokbeli gépkölcsönző vállalat a Sunbelt, amely 340 darabot rendelt az elektromos Bobcatből. Arról egyelőre nincs hír, hogy mely földrészeken, mikor és mennyiért kezdik meg a T7X-ek értékesítését.