Húsz évet ugrott vissza a dátum egyes Hondákban

2022.01.11. 09:03

Már neve is van a jelenségnek: Y2K22-ként ismerik, és az idén jelentkezett egyes régebbi Honda modellekben, amelyekben a fedélzeti rendszer nem képes tovább számlálni a 2021-es évnél.

y2k22

Úgy néz ki, a hiba az Egyesült Államokban, Kanadában és Nagy-Britanniában, 2006 és 2014 között forgalmazott, gyári navigációs rendszerrel felszerelt Hondákban fordul elő. Ezek jellemzően drágább modellek: Accordok, CR-V-k, amelyek közül sok még most is fut.

Ezekben az autókban a számítógép rendszerórája az idei újév óta minden indításnál 2002 január 1-ére ugrik vissza. Azt pedig, ha valaki megpróbálná újra beállítani a dátumot, a rendszer nem jegyzi meg.

A Honda egyelőre azt mondja, hogy vizsgálják a jelenséget. Egyes Honda tulajdonosoknak állítólag azt az információt adták, hogy a hiba augusztus után magától megjavul majd, másoknak azt, hogy még vizsgálják, mit is lehet tenni az ügyben. Egy dolog nincs még: megoldás.

Egyes feltételezések szerint egyébként az lehet a baj, hogy a rendszer a dátumot úgy tárolja, hogy hetekben számol 0-tól 1023-ig. A kezdőpont valamilyen okból a 2002-es év, és onnantól kezdve letelt az 1023. hét, a Honda programja pedig nem kezeli megfelelően, hogy mi lesz később.

A megoldás valószínűleg egy szoftverfrissítés lenne a Honda navigációs szoftverén. Ám egy olyan programot javítani, ami másfél évtizede, vagy még régebben készült, biztosan nem egyszerű. Ha meg is van valahol a forráskód és a dokumentáció, hónapokba telhet visszafejteni, hogy hol a hiba, és elkészíteni a javítást.