A Mercedes hátat fordít a kombiknak?

2022.01.12. 11:30

Az Automobilwoche értesülése szerint a Mercedes teljesen elhagyná a kínálatából a kombi jellegű modelleket, a piaci igények megváltozását követve.

merckombi

A kombik iránti kereslet csökkenése világszerte jellemző, bár Európában kevésbé érezhető, mert itt – és csak itt – a kombik népszerűbbek a szedán jellegű autóknál. Ezzel párhuzamosan egyre népszerűbbek a magas, terepjáró-jellegű modellek. Az elektromos hajtás terjedése is ezt a fejlesztési irányt helyezi előtérbe, hiszen a padlóba épített akkumulátorok helyigénye miatt egy alacsonyabb autó manapság nagyobb műszaki kihívást jelent.

A német lap szerint a Mercedes középtávú terveiben ezért már egyáltalán nem szerepelnek kombi modellek: a 2030-ban érkező, tehát a ma kaphatóhoz képest két generációval későbbi E osztály, illetve a jelenlegi C osztály utódja a gyártó jelenleg érvényes menetrendje szerint már nem készülne kombi karosszériával.

A Mercedes természetesen nem szeretné elengedni jelenlegi kombi-vásárlóit, különösen Németországban, ahol igen népszerű ez az autóforma. Állítólag abban gondolkodnak, hogy a személyautók és terepjárók közti átmenetet képviselő crossover kategóriát erősítenék, választanák külön az SUV jellegű modellektől.