Videón hajtják az elektromos verseny-Porschét

2022.01.16. 06:56

A Porsche Mission R-je elvileg a márka sportautóinak jövőjét hivatott bemutatni, ezzel együtt több modellt is felfedezhetünk benne: a motorjai a Taycanból származó darabok továbbfejlesztett változatai, a formája és méretei pedig a Caymanra emlékeztetnek. Eddig csak képeken láttuk az autót, de most az EVO magazinnak volt lehetősége meghajtani az autó versenypályán.

mission r

Pontosabban a Porsche Los Angeles-i Élménycentrumának pályáján, ami nem kimondottan versenypálya, de arra elég, hogy meg lehessen rajta ízlelni az autó képességeit. Az autó alapból igényelné a rendes pályát, hisz edzés üzemmódban 1088 lóerőt produkál a két villanymotor, de normál esetben is 680 lóerő mozgatja az 1500 kilós testet, ám a forgatás idejére 450 lóerőre limitálták az autó teljesítményét, de a végsebesség is korlátozott. Ezt hallani és látni is a felvételeken, hisz a felvezető 991 Turbo S néhány kanyar után elhúz a Mission R-től.

A videó pikantériája, hogy egy alapvetően villanyautó-szkeptikus újságírót, az EVO magazin főszerkesztő-helyettesét, Adam Towlert ültettek az autóba, akit ha teljesen nem is győz meg az autó, de mindenképp átértékeli az addigi hozzáállását. Méltatja a Mission R kormányzását és a fékérzetet is, előbbi sok villanyautó esetében élettelen, utóbbit pedig a regeneráció miatt nehéz tökéletesre csiszolni, ezeken felül azt a prekoncepciót is eloszlatja, miszerint a villanyautók teljesen túl csendesek: a Mission R-ben alapkövetelmény a füldugó. 

Az autó persze csak koncepció, de a Porsche nyilatkozatai alapján arra számíthatunk, hogy a jövő elektromos versenyautói és a sportos utcai villany-Porschék esetében sem feltétlenül kell temetni a vezetés élményét. Arra legalábbis képes volt, hogy megváltoztassa Towler előítéleteit.