Parkoló Parádé június 19-én: Csillogó veteránok

Érdekel

700 forintos benzin: megoldás a dráguló használt autók ellen?

2022.01.18. 08:30

Akár 700 forintba is kerülhet egy liter benzin idén, ha kivezetik az árbefagyasztást – írja az rtl.hu a Gazdaságkutató Intézet számításai alapján. A világpiacon ugyanis egyetlen hét alatt hat százalékos drágulást lehetett tapasztalni, ez 86 forintot jelent hordónként, de a szakértők a hordónkénti 150 dolláros rekordárat sem zárják ki. A GKI vezérigazgatója az RTL Híradónak mondta el, hogy ez nagyságrendileg 700 forintos hazai üzemanyagárat jelentene.

DMOHA20180125024

Mint ismert, ősszel folyamatos volt a drágulás a töltőállomásokon, a kormány novemberben három hónapra rögzítette az üzemanyagok fogyasztói árát, vagyis 480 forintban határozta meg a 95-ös benzin és a gázolaj maximális literenkénti árát. A holtankoljak.hu adatai szerint eddig nagyjából minden tizedik kút döntött úgy, hogy kicsivel alálő a megengedettnek, így 477 forintos országos átlag alakult ki (a gázolaj esetében 479). Az olajár további emelkedése viszont odáig vezethet, hogy hamarosan ezek a töltőállomások is visszaállnak a 480 forintra. Az árbefagyasztás felülvizsgálatát február közepére ígérte a kormány.

Ami a tendenciákat illeti, decemberben ugyan 5,3 százalékkal volt olcsóbb idehaza az üzemanyag, mint novemberben. Így is közel 26 százalékkal került azonban többe, mint egy évvel korábban. Az is jól megfigyelhető volt, hogy a járvány miatti szigorúbb korlátozások idején rendszeresen csökkentek az árak, a mélypontot 2020. május 1-jén érte el 278 forinttal, majd jött a visszapattanás.

Kérdés, hogy amennyiben valóban elszabadulnak a benzinárak, annak milyen hatása lehet az új- és használtautó-piaci keresletre. Jelenleg ugyanis az új autók gyártását komoly alapanyaghiány nehezíti, a drágulás mellett hosszú várólisták alakulnak ki, ez pedig a használt autók árát is jelentősen felnyomja. Az áremelkedés a szakértők szerint belátható időn belül nem áll meg.

Korábban elmerengtünk már, milyen lenne az élet 1000 forintos benzin mellett. Mondjuk, akkor még az euró is csak 270 volt, vagyis most olyan 1300 forintra kell gondolni literenként.