Kevesebb új autó fogyott az EU-ban, élen a Volkswagen

2022.01.18. 12:54

Mintegy 9,7 millió új autót helyeztek forgalomba 2021-ben az Európai Unióban, ami összességében 2,4 százalékos csökkenés az előző esztendőhöz képest. Ha viszont 2019-hez viszonyítunk, nagyjából 3,3 millióval marad el a forgalomba helyezések száma – derül ki az MTI híréből.

A járvány kitörésekor valóban csökkent az új az új autók iránti kereslet, de azután a vártnál gyorsabban magához tért. Közben azonban a gyárak lemondták a chip rendeléseiket
A járvány kitörésekor valóban csökkent az új az új autók iránti kereslet, de azután a vártnál gyorsabban magához tért. Közben azonban a gyárak lemondták a chip rendeléseiket

Az európai autóipari ágazati szakmai képviseleti szervezet, az ACEA jelentéséből kiderül, hogy 2021-ben csak a március-júniusi időszakban volt tapasztalható növekedés, míg januárban és februárban körülbelül húsz, decemberben 22,8 százalékkal maradtak el az eladások 2020 azonos időszakától. A csökkenés egyik fő oka a félvezetőhiány, és az annak eredményeként lelassult gyártás volt.

A legtöbb autó a Volkswagen konszern márkáiból fogyott, de a 2,437 millió eladott példány így is kevesebb 4,8 százalékkal a 2020-as adatnál. A vállalatcsoporton belül a Volkswagen volt a legnépszerűbb 1,082 millióval. Jelentőset növekedett ellenben a Hyundai csoport, ők 18,4 százalékkal tudták megfejelni az egy évvel korábbit, míg a legnagyobbat, 27, valamint 24,2 százalékot a Mitsubishi, illetve a Honda zuhant.

A négy legnagyobb piac közül Németországban 10,1 százalékos csökkenés, Olaszországban 5,5, Spanyolországban 1, míg Franciaországban 0,5 százalékos növekedés volt mérhető. Magyarországon 4,8 százalékkal, 122 ezerre csökkent az éves forgalomba helyezések száma. Érdemi növekedésre idén sem számíthatunk.

Forrás: MTI