Szépen kereshet a Ford a Rivianon

2022.01.19. 14:15

A Ford és a Rivian együttműködésének terve végül nem valósult meg, de a detroiti cégóriás nagyjából 800 milliós befektetése így sem veszett kárba, legalábbis ezt mutatja a cég könyvelése.

A Rivianban meglevő kb. 12%-os részvénycsomagját a Ford mintegy 8,2 milliárd dolláros tételként tünteti fel a könyvelésében, mivel nagyjából ennyiért lehetne értékesíteni azt. Ez nem jelenti persze, hogy a Ford szabadulna a részvényektől, sőt, Jim Farley vezérigazgató szerint jó befektetésnek tekintik a villanyautó-gyártónak kifizetett összeget.

Ha a villanyautó-gyártó gyárépítésre és kínálatbővítésre vonatkozó tervei megvalósulnak, akkor a cég értéke tovább gyarapodhat, ezért a Ford nyilván nem adja el az eddig megszerzett részvényeket, amelyek később akár a jelenlegi érték ük többszörösét is érhetik.

A Rivian teljes elméleti értéke a jelenlegi tőzsdei árfolyam alapján egyébként bő 65 millió dollár, ami egy olyan cégtől, amely egyelőre legelső termékeinek gyártását is épp csak megkezdte. Összehasonlítás-képpen, a Ford jelenlegi összértéke 97, a General Motorsé 85 milliárd dollár.