160-nal ugratta át a körforgalmat, felfüggesztettet kaphat

2022.01.20. 08:13

Felfüggesztett fogházbüntetést kaphat az a 66 éves férfi, aki szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt 156 km/h-s sebességgel rongyolt be egy körforgalomba Balatonkajár külterületén, így lényegében átrepülte azt, utasa pedig, a hátsó ülésen biztonsági öv nélkül utazó nő súlyos egészségkárosodást szenvedett.

160-al-a-korforgalomba-logozva-maszkolva-980x610

A Veszprémi Járási Ügyészség vádirata szerint a férfi Balatonakarattya irányába haladt 157 km/h-val, miközben a 710-es főút azon szakaszán mindössze 60 km/h a megengedett. Későn vette észre a körforgalmat, így a beérkezéskor még mindig 156 km/h volt a sebessége. A körforgalom közepébe érve a jármű a levegőbe emelkedett, és átrepülve a túloldali árokba csapódott.

A felvételen látható, hogy amikor elemelkedik az autó, éppen 120 km/h a sebesség, míg a levegőben már 108-at mutat. Elképzelhető azonban, hogy ekkor ennél már kisebb volt a tempó, ezek a GPS-ek akár 1-2 másodpercet is késhetnek. 

A baleset következtében a hátsó ülésen biztonsági öv nélkül utazó nő fejsérülést, valamint számos törést és zúzódást szenvedett, ezek részben súlyos egészségkárosodásnak minősülnek. Az ügyészség a férfival szemben tárgyalás mellőzésével büntetővégzés meghozatalára és felfüggesztett fogházbüntetés, valamint járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt a Veszprémi Járásbíróságnak. A sofőr a dashcammel lényegében saját maga ellen gyártott bizonyítékot.

Forrás: ugyeszseg.hu