Összejött a pénz a Britishvolt akkugyárára

2022.01.22. 09:39

Az elektromos autók térnyeréséhez sok minden hiányzik – az egyik lényeges alkatrész az olcsó, nagy tömegben gyártott, nagy energiasűrűségű akkumulátor.

A probléma megoldásával Európában is több kezdeményezés foglalkozik már: ilyen a Total olajcég és a Stellantis által indított ACC, vagy a BMW és a VW által támogatott Northvolt. A Britishvolt is hasonló kezdeményezés, bár itt a projektnek a kezdő lökést a brit állam támogatása adta – a pontos adat nem ismert, de 100 millió font körüli összegről beszélnek – és ennek nyomán kezdtek befutni nagyobb összegek magánbefektetőktől. Összesen mintegy 1,7 milliárd fontot sikerült begyűjteni, ami várhatóan elég lesz a gyárépítés, és a gyártás-előkészítés költségeire.

Egyelőre még csak nagy vonalakban ismertették a terveiket: hosszabb távon 48 GWh-nyi akkumulátor gyártását célozták meg évente, ami 300 ezer autóhoz lehet elegendő – ezt a számot 2028-ra tartják elérhetőnek – de már 2024-ben 11 GWh-t terveznek legyártani. Állítólag már a potenciális vásárlók is megvannak, bár a Britishvolt későbbre ígéri az ilyen irányú bejelentéseket.

A jelenlegi előrejelzések szerint csak a brit autóiparnak legalább 60 GWh-nyi akkumulátorra lesz szüksége 2030-tól, amikor megszűnik a szigetországban a csak benzinnel vagy gázolajjal működő autók forgalmazása.