Parkoló Parádé június 19-én: Csillogó veteránok

Érdekel

Ausztrál bányavállalat vette meg a Williams tervezőcégét

2022.01.24. 18:04

A Williams Formula-1-es csapatból 2010-ben külön cégbe szervezett Williams Advanced Engineering különféle, járművekben használható műszaki megoldások fejlesztésére szakosodott, amit külső megrendelők számára végez. Egy ilyen megrendelő vásárolja most fel a kis céget 164 millió fontért.

wae fortescue

Az új tulajdons a Fortescue Metals Group, amely ausztrál központú, elsősorban ércbányászattal foglalkozó vállalat. A cég most tevékenysége megtisztításán fáradozik: három kilométeres tehervonataikat és 400 tonnás bányadömpereiket, amelyek révén évi 400-450 millió liter gázolajat égetnek el, szeretnék korszerűbb és tisztább megoldásokra cserélni. Állítólag ennek a szolgálatába állítanák a Williams Advanced Engineering szakértelmét is – pontosabban a folyamat már korábban megkezdődött egy elektromos teherautó közös fejlesztésének beindításával.

A BBC értesülései szerint a következő nagy közös projekt egy akkumulátoros vasúti rendszer kidolgozása lenne, amelyet a Fortescue elsősorban saját flottájában szeretne alkalmazni. A bányavállalat hosszabb távú célja, hogy 2030-ra teljesen karbonsemlegessé tegye saját működését.

A WAE vezetése szerint ugyanakkor az alapvető működési modell nem változik, azaz továbbra is teljesítenek külső megrendeléseket, és korábbi munkáik műszaki támogatását is folytatják.