Nem dolgozik olcsóbb modellen a Tesla

2022.01.27. 10:40

Elon Musk a Tesla tavalyi negyedik negyedéves eredményei kapcsán beszélt a cég közeljövőjéről. Úgy néz ki, egyelőre minden energia a meglevő modellek iránti igény kielégítésére megy el, újabb típusok gyártását az idén már biztosan nem kezdik meg.

Musk azt mondta, az idén legfeljebb arra futja, hogy elkezdjék a felkészülést a Roadster és a Cybertruck gyártására. Úgy fogalmazott, ezekre remélhetőleg jövőre sor kerül, azaz még a 2023-as gyártásindítás sem vehető biztosra e két típus esetében. Emlékeztetőül: a Roadstert 2017-ben, a Cybertruckot 2019-ben leplezte le a Tesla, és már mind a kettőnek gyártásba kellett volna kerülnie a korábbi ígéretek szerint.

A Tesla tulajdonosa azoknak is elég egyértelmű választ adott, amelyek a Model 3-asnál olcsóbb modellről szóló pletykákat kérték számon rajta. „Jelenleg nem dolgozunk a 25 ezer dolláros autón. Anélkül is van elég a tányérunkon, talán túl sok is.” - mondta. Ez pedig azt jelenti, hogy a következő három-négy évben akkor sem küldhetnék gyártásba az olcsó Teslát, ha már holnap elkezdenék a kifejlesztését.

Úgy látszik, az idei évet a Tesla teljes egészében a gyártás további felfuttatásának szenteli, már meglevő és épülő üzemeiben. Ha minden ja tervek szerint halad, akkor az idén elkezdődhet a termelés a berlini üzemben, és megérkezhetnek az első autók a nagyobb, 4680-as akkumulátorcellákkal.

A Tesla számára 2021 volt az első, anyagi értelemben is vastagon nyereséges év: összesen 5,52 milliárd dollár nyereség keletkezett a 936 ezer autó eladásán. A legjobb mérlege egyértelműen az utolsó negyedévnek volt: ekkor 2,32 milliárd dollár profitot hozott a vállalat.