Megér 15 millió forintot a Lada Niva Monster?

2022.02.03. 13:00

A Lada Niva egy 45 éve gyártott mohikán, valószínűleg pont emiatt annyira népszerű - az olvasottság alapján legalábbis nagyon szeretitek a gyári csúcsváltozatot, a Brontót. Ha azonban a Bronto képességei nem lennének elegek vagy az ára lenne túl alacsony (994 ezer rubel, ~4 millió forint), a Zubr nevű német cég segít: 44 ezer euróért (~15,6 millió forint) kínálják a Niva Monstert.

Az autó ára közelíti a gyári offroaderekét, az új Jeep Wrangler és a Ford Bronco mozog ezen a szinten, az autó motorizáltsága azonban kissé hervasztó: az eredeti 1.7-es benzinmotor érintetlen, 82 lóerejét a gyári ötös kézi váltón küldi a négy kerékre, a Zubr pedig az összkerékhajtáshoz sem nyúlt. A tajgán készült videók alapján mondjuk nem is kell bántani rajta semmit. 

Cserébe a Monster külleme teljesen meggyőző, egyedi első és hátsó lökhárítókat kapott, amik még tovább növelik a terepszögeket, a hűtőrács és a benne foglalt lámpák is újak. Oldalt a fellépők nem dísznek vannak, mivel az autó hasmagassága 150 mm-rel lett nagyobb a standard Niváénál, összesen 235 mm ( összehasonlításképp, a világbíró Toyota Land Cruiser is alig két centivel ül magasabban). Ez főleg az egyedi felfüggesztésnek és a Hankook Dynapro M/T gumiknak köszönhető. A terepezés miatt védőlemezeket is kapott a Monster, a tetőig kivezetett légbeömlő snorkel alapkövetelmény, a Raptortól származó speciális festék pedig állja a karcolásokat és a korróziót.

A beltér a bőrözésen kívül nem igazán nyújt pluszt, de egy Niva esetén talán már az ülésfűtés, a klíma, az USB-s audio és a pohártartó is luxus, sőt, talán ellent is mond az autó mögötti elveknek. A Monster persze tovább extrázható, tetőcsomagtartó, létra és ledes fényhíd is rendelhető hozzá, a Zubr szerint az autót nagyjából három hónap után tudják leszállítani. 

Nem annyira Niva, de Lada: