Íme, a Lexus elektromos hobbiterepjárója

2022.02.03. 08:52

A Lexus már tavaly év végén is mutatott pár képet a hamarosan érkező RZ elektromos SUV-ról, igaz, igen furcsán megvilágított autót láthattunk. Most azonban újabb fotókkal jelentkeztek, amelyek már igazán nem sokat bíznak a képzeletre, legalábbis, ami a külsőt illeti.

A rokonság igen szoros a Toyota bZ4x-szel, valamint a Subaru Solterrával, hiszen ugyanarra az e-TNGA elektromos platformra épül mindhárom modell, és méreteik sem különböznek számottevően. Persze a formanyelv azért eltér, a Lexus szépen illik az aktuális márkaarculatba a határozott vonalakkal határolt, szögletes első fényszórókkal, az élekkel játszó kasznival. A hasmagasság nem túl magas, még hobbiterepjárós mércével sem.

Ami a technikát illeti, a teljesítményről és menettulajdonságokról konkrétumokat nem tudni, csak annyit árultak el, hogy lenyűgöző vezetési élményt akarnak kínálni ügyfeleiknek. Az viszont biztos, hogy a márka Direct4 intelligens összkerékhajtását megkapja az RZ, valamint úgynevezett steer-by-wire elektromos kormányzással szerelik. Ezzel együtt nagyon jó kanyartulajdonságokat és úttartást ígérnek.

Emlékeztetőül: a hasonló alapokra épülő Toyota bZ4x és a Subaru Solterra összkerekes változatának rendszerteljesítménye 218 lóerő, azonban azokból 204 lovas elsőkerekes is készül. A Lexusból a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint ilyesmit nem terveznek, és jó eséllyel az összkerekes is erősebb lesz a testvérmodelleknél. A bemutató pontos dátuma még nem ismert, de aligha kell rá sokat várni.