180-nal, jobbról előzte a szirénázó mentőt

2022.02.04. 06:58

A taplóság új szintjét mutatta be egy BMW-s csütörtök kora délután Borsodban. A rendőrségi közlemény szerint 183 km/h-val, jobbról előzte meg a szirénázó mentőautót. A kihágást az adott szakaszon éppen közúti ellenőrzést végző rendőrök észlelték, és azonnal le is kapcsolták a száguldozót.

A videóban a 26-os főút egyik szakasza látható, a BMW éppen Miskolc felé halad a kétszer kétsávos úton, amikor Sajóbábony közelében szemet szúrt az egyenruhásoknak. Itt a megengedett sebesség 90 km/h, azonban egyes szakaszokon – mint ahogy az a felvételből is kivehető – 60-as táblákat is kihelyeztek.

Miután a rendőrök ellenőrzés alá vontak, vele szemben a gyorshajtás miatt 130 ezer forintos közigazgatási bírságot szabtak ki, kapott hat előéleti pontot is, és a szabálytalan előzésért szabálysértési eljárás is indult ellene.

De hogy miért is volt felelőtlen bunkóság ez az egész manőversorozat? Egy 90 km/h-s szakaszon ráduplázni a megengedett sebességre eleve veszélyes, a többi közlekedő ugyanis lehet bármilyen körültekintő, nem lesz felkészülve arra, hogy valaki így érkezik meg mögé, ebből nagyon könnyen meglehet a baj. Ráadásul elég sűrű volt a forgalom is. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a videóban még gyalogátkelőhely is feltűnik, gondoljunk csak bele, ha valaki éppen lelép elé.

És akkor még nem is beszéltünk a mentőautóról, amely nyilván nem viccből szirénázik (megelőzni ilyenkor eleve tilos), és halad a belső sávban. Normális esetben a többi autó lehúzódik előle, így egyenletes sebességgel, zavartalanul tud haladni. Nem tudhatjuk ugyanis, milyen állapotú beteget szállítanak, kritikus állapotban létfontosságú lehet, hogy ne kelljen hirtelen lassítást, gyorsítás vagy irányváltást végrehajtani. Ráadásul az orvosi beavatkozást is zavarhatja, ha ilyesmire kényszerítik a mentőt. Többek közt ezért használnak olyankor is megkülönböztető jelzést, amikor nem padlógázon sietnek.

Mellesleg a bravúros előzést követően éppen egy lámpás kereszteződéshez ér a BMW, ahol fékeznie is kell, tehát valóban csak akadályt jelent a mentőautó számára.

Forrás: police.hu