Áramvonalasabb lett a Rolls-Royce ezüst asszonya

2022.02.07. 13:14

A szélbe hajoló, lobogó ruhás nőalak a kezdetektől része a Rolls-Royce arculatnak, de a modern idők kedvéért most ezen is változtattak. Elhagyni persze nem akarták a Spirit of Ecstasy-t, hiszen erősebb ez a szimbólum, mint a két egymásba font R betűs logó, de ha már meg kell tartani, aerodinamikai szempontból optimalizálták.

Felmerülhet a kérdés, némi joggal, hogy minek, hiszen a legtöbb ma kapható Rolls-Royce még mindig túltervezett téglának néz ki, ahol a légellenállásnál nagyságrendekkel fontosabb szempontnak látszik, hogy az iparág legnagyobb arcával tolja a levegőt maga előtt a jármű. Ám úgy tűnik, ez is változni fog: bár nem szorul rá, a Rolls-Royce is villanyautót készül bemutatni, Spectre néven, és ennek állítólag már 0,26 alatti formatényezőjű karosszériája lesz, nem kis részben azért, hogy ne fogyjon ki az akkumulátora túl hamar.

Ennek érdekében az Elragadtatás Szelleme alig észrevehetően ugyan, de helyzetet változtat: jobban belehajol a szélirányba, így 17 milliméterrel alacsonyabb lesz. A szélben lobogó ruhája pedig úgy áll majd, hogy abba is kevésbé kapjon bele a menetszél. Az új testtartás a rogyasztottabb lábakkal és az előre fordított arccal a Rolls-Royce szerint még lendületesebb is.

A Spirit of Ecstasy 1911 óta díszíti a Rolls-Royce autóinak orrát, bár több alkalommal is alakítottak már rajta. Régebben a sportosabb modellekhez készült egy térdeplő változat is, 2003 óta pedig biztonsági okokból a korábbinál alacsonyabb kivitelben készül. A gyártási módszeren viszont nem változtattak, és most sem teszik: a szobrocskák viasz-öntési eljárással készülnek, és az öntvényt kézi munkával csiszolják készre, így aztán eddig sem nagyon készült belőle két egyforma példány.