Korrupció a műszaki vizsgaállomásokon: három vádlottat elítéltek

2022.02.09. 11:31

Három vádlottat érintően is ítélet született a műszaki vizsgaállomásokkal kapcsolatos korrupciós ügyben. Kedden előkészítő ülést tartottak, amelyen a hetvenből öt vádlott jelent meg, hárman pedig beismerték bűnösségüket, és le is mondtak a tárgyaláshoz való jogukról. Őket szabadságvesztéssel sújtotta a bíróság, igaz, eltérő mértékű büntetést szabtak ki – adta hírül az MTI.

A hetven vádlottas büntetőeljárás műszaki vizsgaállomások ellenőrzésével kapcsolatos korrupciós bűncselekmények miatt indult. Az ítélet szerint az elsőrendű vádlott egy kormányhivatal járműműszaki osztályán dolgozott vezető beosztásban. Az ügyfelek közül – akik szintén vádlottak – ezer és százezer forint közötti összegeket ajánlottak fel neki azért, hogy a munkaköréből adódó lehetőségeit kihasználva különböző előnyöket biztosítson számukra, illetve adott esetben a hivatali kötelességét megszegve őket érintő belső információkat és adatokat adjon át nekik. A vádlott az ajánlatokat elfogadta, majd később már maga jelezte az ügyfeleknek, hogy mindezekért, például a soron kívüli elbírálásért pénzt kér.

Őt a Fővárosi Törvényszék négy év szabadságvesztésre ítélte, és véglegesen eltiltotta a közszolgálati jogviszonyhoz kötött foglalkozástól, valamint 2,5 millió forint pénzbüntetéssel és vagyonelkobzással sújtotta. Egyébként 21 rendbeli hivatali vesztegetés elfogadása, 36 rendbeli hivatali vesztegetés elfogadása, 279 rendbeli, bűnsegédként elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében mondták ki bűnösnek.

A negyedrendű vádlott másfél év szabadságvesztést, az ötödrendű pedig két év – öt évre felfüggesztett – szabadságvesztést kapott. Továbbá mindkettőjüket ötmillió forint pénzbüntetéssel sújtották és két, illetve három évre eltiltották gazdasági társaságban vezető tisztségviselői jogviszony gyakorlásától.

A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlottak beismerését, a hatósággal való együttműködésüket, magukra és vádlott-társaikra tett feltáró jellegű vallomásaikat, megbánásukat, és azt, hogy kiskorú gyermekekről, illetve idős szülőről gondoskodnak. Súlyosító körülményként vette figyelembe a törvényszék a bűncselekmény huzamosabb ideig történő, folytatólagos elkövetését, a többszörös minősítést és halmazatot, az első- és negyedrendű vádlott esetében pedig a kezdeményező szerepet, továbbá a korrupciós cselekmények elszaporodottságát.

Az ítéletet az ügyész és az ötödrendű vádlott tudomásul vette, a negyedrendű vádlott enyhítés, a végrehajtandó szabadságvesztés felfüggesztése érdekében jelentett be fellebbezést, míg az elsőrendű vádlott három munkanap gondolkodási időt tartott fent a jogorvoslatra. A többi 65 vádlott ügyében folytatódnak az előkészítő ülések, a következő csütörtökön lesz.

Forrás: MTI

(A címlapkép illusztráció)