Így szállt el idehaza a benzin és a gázolaj ára

2022.02.12. 14:18

November óta nem lehet drágább a 95-ös benzin és a gázolaj 480 forintnál literenként, ennél többet csak a magasabb oktánszámú, illetve prémium üzemanyagokért kérhetnek a töltőállomásokon. Igaz, egyelőre nem tudni, a február közepéig szóló intézkedést meghosszabbítják-e. Az MTI mindenesetre kiadott egy diagramot, amelyen nagyon látványosan megfigyelhetőek azok a mélységek és magasságok, ahol az elmúlt három évben jártak az árak.

Forrás: MTI. Kattintásra nagy méretben látszik a diagram
Forrás: MTI. Kattintásra nagy méretben látszik a diagram

Jól látszik, hogy 2019 elején még csupán átlagosan 346 forintba került a 95-ös benzin, a gázolaj mondjuk bő harminccal drágább volt, de még így is jóval 400 alatt maradt. Jelentős, ha nem is folyamatos drágulás következett 2020 elejéig, amikor is 398-ról, illetve 420-ról indult zuhanásnak mindkét üzemanyag ára. Ebben részben a járványhelyzetnek is szerepe volt, hiszen a korlátozások és a sok helyen bevezetett home office miatt eleve kevesebbet autóztunk.

A mélypont - illetve a járművel rendszeresen közlekedők számára inkább a csúcs - 2020 április-májusában érkezett el, hiszen a 95-ös benézett 300 forint alá, a csökkenés 293-nál állt meg, de volt olyan pillanat, amikor gázolajat is átlagosan 330-ért lehetett venni. Na, ehhez képest több mint kijózanító volt az a kilövésszerű drágulás, aminek következtében 500 forint környékére szaladtak fel a literenkénti árak. Ezután jött a kormány beavatkozása. Kérdés, meddig tart majd az emelkedés, ha nem lesz többé hatósági ár.

Diagram forrása: MTI