A tűzesetek miatt takarékra tette a BMW-it a brit rendőrség

2022.02.13. 10:05

Ahogy Magyarországon a Skoda Octaviák és B-osztályos Mercedesek a megszokott járőrautók, az Egyesült Királyságban BMW-k is jutottak a kötelékbe. Vannak köztük 3-asok, 5-ösök és X5-ösök is, ám az elmúlt évek motortüzei miatt letiltják néhányukat a nagyobb terheléssel járó feladatokról, például az autópályás üldözésekről.

bmw-330d-police-interceptor-1644520121

Elsősorban a 3 literes, N57-es kódú sorhatos dízellel szerelt típusokat teszi takarékra néhány rendőrség, ami azért is kellemetlen, mert ezeket kifejezetten a nagysebességű feladatokra szerezték be. Egy jelentés szerint Durham rendőrsége az eset miatt autópályán is 1.2-es turbómotorokkal szerelt Peugeot-kat kénytelen használni.

Itthon is megfutotta a médiát a kigyulladó BMW-k híre, az Egyesült Királyságban ezzel párhuzamosan több, kifejezetten rendőrségi BMW-ket érő tűzeset is történt (2016 - Kent; 2019 - Liverpool, 2019 - London, 2021 - Swindon), a legsúlyosabb közülük 2020 decemberében történt, melynek során valószínűleg a motorban keletkezett tűz miatt történt halálos baleset, amelyben egy rendőr életét vesztette.

 A BMW szerint a civil autókat nem érinti a probléma, sokkal inkább a motort megterhelő különleges rendőri felhasználás állhat a dolog hátterében, ezért a cég célzott szervizelési programot ír elő számukra. Jó hír, hogy az N57-es motort azóta leváltotta a B57, így a veszélyeztetett típusok lassan ki fognak kopni a rendőrség gépparkjából,  bár a cég renoméján ez nem segít: sok rendőrség időközben az Audival és a Volvóval kötött megállapodást.

via CarandDriver