Audik, Porschék és Lamborghinik lángolnak a legénység nélkül sodródó teherhajón

2022.02.18. 08:40

Mintegy négyezer új autóval a fedélzetén sodródik az Atlanti-óceánon egy teherhajó. A Felicity Ace huszonkét tagú legénységét a portugál haditengerészet és légierő katonái már kimentették, ők biztonságban vannak egy hotelben, azonban maga a hajó az Azori-szigetek közelében halad irányítatlanul.

3bc42afe-a99c-408a-8f96-66f3515b5224 b7096e6a

A Volkswagen-csoport kiszivárgott belső levelezése szerint egészen pontosan 3965 autójuk van a teherhajón, a szállítmány Németországból tartott az Egyesült Államokba, mígnem tűz ütött ki. Mint kiderült, a konténerekben egyebek mellett Volkswagen Golf GTI-k és R-ek, valamint ID.4-ek is pihentek, míg Porschéból nagyjából 1100-at – köztük az autós újságíró Matt Farah 718 Boxsterét – visz a hajó. A Lamborghini nem közölt számokat, és azt sem tudni, Audiból hány darabot számlálnak.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a portugál haditengerészet folyamatosan szemmel tartja és nyomon követi a 198 méter hosszú hajó pozícióját, a tulajdonos pedig már a partra vontatást intézi. Igaz, a hatalmas méretek miatt ez nem lesz egyszerű, és nem is vihetik akárhová. Az eredeti úti cél a Rhode Island-i Davisville kikötője lett volna. Egyébként sajnos ez már nem az első hasonló eset, 2019-ben a Grande America kapott lángra nagyjából kétezer autóval, akkor is számos Porsche és Audi volt érintett.

A hasonló szerencsétlenségek nyilván soha nem jönnek jól, de most talán különösen érzékenyen érintik mind a gyártót, mind a megrendelőket. Az autóipart sújtó alapanyag- és alkatrészhiányok miatt ugyanis jelentősen megnövekedtek a várólisták. Mindenesetre most az a legfontosabb, hogy a hajó személyzete biztonságban van.