Ha akarom deszka, ha akarom kijelző

2022.02.18. 15:40

Az autók utastereit egyre inkább eluralják a kijelzők, így a gyártók is próbálnak egyre újabb és újabb dizájnokkal előrukkolni, lásd például a Mercedes EQS 141 centi széles üveglapját, a HyperScreent. Ennél jóval finomabb ötletet dolgozott ki a Continental, ami szembemegy a trendekkel: ahelyett, hogy kihangsúlyoznák a képernyőket, inkább teljesen elrejtik őket. A megoldásért most nagydíjat ítélt nekik a German Design Awards nemzetközi zsűrije az Autóalkatrészek és kiegészítők kategóriában.

A ShyTech névre keresztelt technológia olyan felületbe integrál nagy felbontású kijelzőket, amelyet normál esetben fa/bőr textúra borít. A ShyTech fő erénye, hogy csak ott és akkor mutatja a grafikát/infotainmentet, ahol és amikor akarjuk, egyéb esetben viszont megmarad normál felületnek. A technológia révén kevésbé zsúfolt, letisztult és otthonos beltereket lehet építeni.

A felület gyakorlatilag bárhol alkalmazható, akár az egész műszerfalon is végigvonulhat, nagy előnye, hogy ennek ellenére sem vonja el a vezető figyelmét: a kijelzők előhívására több mód is kínálkozik, a kéz közelsége, a felület megkoppintása, de hangutasítás is aktiválhatja. A Continental 2023-as piaci bevezetést emleget, árazásról azonban még nem esett szó.