Spammelte francia dolgozóit a Stellantis

2022.02.18. 10:20

Olyan fejlett nyugati országokban, mint Franciaország, nagyon nehéz bárkit is utcára tenni manapság. Ám úgy néz ki, a Stellantisnál azért megpróbálják csökkenteni a létszámot, ha máshogy nem, hát a feleslegesnek ítélt dolgozók halálba szekálásával.

stellantis

Egyes francia Stellantis alkalmazottak arról panaszkodnak, hogy a céges levelesládájuk az utóbbi hetekben teleszaladt álláshirdetésekkel, állásközvetítők címeivel és önéletrajz-írási tanácsokkal. A levelekben az volt a közös, hogy a dolgozókat felmondásra igyekeztek sarkallni, aminek az érintettek nyilván nem nagyon örültek.

Az esetek híre persze hamar eljutott a szakszervezetekhez, amelyek megpróbálták kideríteni, hogy mi is folyik pontosan a cégnél. Azt a választ kapták, hogy azokat igyekezett a Stellantis így bátorítani, akik szerintük érdeklődnének egy önkéntes leépítési program iránt.

Az eddig sem volt titok, hogy a Stellantis igyekezne szabadulni dolgozói egy részétől egy február eleji megállapodás szerint két év alatt 2600 főtől szeretnének önkéntes alapon megválni. Olyan adat is napvilágot látott, amely szerint összesen 8000 főtől válna meg a Stellantis, bár ezt a cégnél határozottan tagadták.

Franciaországban egyébként elég érzékeny téma a dolgozók szekálása, amióta a France Telecom vezetése öngyilkosságba hajszolt több tucatnyi alkalmazottat. Ezért 2019-ben el is ítélték őket, a probléma viszont nem szűnt meg: a nehéz anyagi helyzetbe kerülő cégek – a villanyautós átállás miatt most ilyenek az autógyártók, szinte kivétel nélkül – igyekeznek szabadulni a felesleges munkaerőtől, de mivel ki nem tehetik őket, más módon igyekeznek szabadulni tőlük.