Szédítő retró az RML újragondolt Ferrarija

2022.02.20. 17:03

Minden idők egyik legszebb gran turismo-ja a Ferrari 250 GT Berlinetta SWB, mely egyike a ‘60-as évek legcsodálatosabb sportautóinak. Ennek az autónak a versenysikerei ágyaztak meg a legendás és mindennél többet érő 250 GTO-nak. A rövid tengelytávú (2,4 méter) Berlinettát és az autózás aranykorát értelmezi újra az RML restomodja, mely tényleg úgy néz ki, mintha futurizmussal fűszerezték volna az eredeti formát.

Akárcsak a Totem Automobili Alfa Romeo GT Superje esetében, úgy az RML Ferrarija is tartalmaz néhány valódi elemet, de nem a ‘60-as évekből, hanem az 1996-tól gyártott Ferrari 550 Maranelloból. Acél vagy alumínium helyett a karosszéria szénszál erősítésű kompozitból készül, de az sárga alapon ágaskodó lovacska sehol nem jelenik meg rajta. 

Hosszú gépháztetejének légbeömlőjén keresztül látszik a nyers karbon, az orrán megtalálható a jellegzetes rács és a beágyazott szúrófények, a kerek fényszóró a Hellától érkezik. A hátratolt kabint úgy tervezték meg, hogy 2 méter magas emberek is kényelmesen elférjenek benne. Jonathan Bowen, a projekt vezetője szerint a kabinban az utolsó gomb is saját fejlesztésű lesz és kifejezetten ehhez a 250 SWB-hez készül. Műanyagot sem lát majd a szem, kizárólag fémet, fát, bőrt és üveget használnak a csúcsminőségű utastérhez.

Hagyományos és minimalista lesz belül, de nem marad ki az autóból az elektromosan állítható ülés, a légkondi és az infotainment rendszer sem, de utóbbi kijelzője elrejthető, hogy ne csorbuljon a retró hangulat.

5,5 literes, szívó V12-es motorja 480 lóerős és közel 570 Nm nyomatéka van, hozzá hatsebességes kézi váltó és sperr differenciálmű csatlakozik. Kicsit több mint 4 másodperc alatt gyorsul 100-ra, a végsebessége pedig 290 km/óra. Az 550 Maranelloból érkező blokkokat teljesen szétbontják és felújítják, majd a ezután motorokat összeszerelik és mérőpadon tesztelik.

Új hűtési- és kenési rendszert, valamint kipufogót szerelnek rá, mellyel az olyan extrém szituációknak is ellenáll, mint az 50 fokos forróság a dubaji forgalomban. A fűzött kerekeket idéző 18 colos felnik mögött elöl 330 mm-es, hátul pedig 310 mm-es féktárcsák vannak. Átdolgozott futóművében egyedi Öhlins lengéscsillapítók dolgoznak.

Klasszikus vonalú, gyors és használható autót készítenek, amivel nagy távolságokat is meg lehet tenni, mindezt olyan kényelem és vezetési élmény mellett, amiről hatvan évvel ezelőtt álmodni sem lehetett volna. Az RML 250 SWB-jéből 30 darabot készítenek több mint 1,6 millió eurós áron.

Visszapillantó

A Totalcar heti összefoglaló hírlevele

Keddenként kedveskedünk neked egy olyan cikkválogatással, amiket szerintünk mindenképp érdemes elolvasnod az előző heti term(el)ésünkből. Ráadásul szívhez szóló előszót is írunk hozzá! Iratkozz fel, hogy legyen miért várni a keddet!