A VW villanyautó-gyártását is megbénította az ukrajnai háború

2022.02.28. 13:58

Úgy néz ki, Zwickauban keddtől, Drezdában pedig szerdától áll le a termelés a Volkswagen két üzemében, ahol az ID sorozatú villanyautók készültek. A probléma a kábelkötegek hiánya, amelyeket a beszállító Ukrajnában gyártatott, ahonnan jelenleg az orosz invázió miatt nem jön árú.

id3 fac

A kábelkötegeket a nürnbergi székhelyű Leoni szállítja az ID modellekhez, de a termelés két ukrán gyárban folyt, Sztríj és Kolomija városokban, ahonnan most érthető módon nem érkezik szállítmány. Azt egyelőre nem tudni, hogy más forrásból beszerezhetők-e a szükséges kábelkötegek: bár Kínában is gyártják az ID.3-ast és az ID.4-est, az onnan való szállítás megszervezése valószínűleg ugyanúgy időbe telik, mint ráállítani a gyártásra egy másik üzemet.

A Volkswagen vezetése mindenesetre azt ígérte, hogy házon belül külön akciócsoportot alakítanak az ukrajnai háború hatásainak vizsgálatára, illetve enyhítésére.

Ez persze csak a jéghegy csúcsa: csak a Leoni üzemeiben 7000 fő dolgozik, így elég valószínű, hogy számos Európában gyártott típust innen látnak el kábelkötegekkel, és nyilván nem ez az egyetlen autóipari beszállító az országban, amely kénytelen volt leállítani a termelését. Így a következő hetekben-hónapokban komolyan fennakadások is lehetnek a háború hatására az európai autógyártásban.