Amikor az életed egy kapaszkodósáv menti meg

2022.03.02. 08:48

Nem is olyan régen írtunk arról, hogy országúti előzésből ritkán van baleset, de akkor sajnos nagyon súlyos. Eleve félelmetes döntési helyzet az, amikor szemből érkezik valaki a sávunkban, látjuk, hogy nem tud már visszasorolni. Fékezzünk? Rántsuk el a kormányt? Frontális ütközés vagy irány az árok? Valami ilyesmi futhatott végig az alábbi videóban látható jelenet főszereplőjének agyán is.

Neki azonban végül szerencséje volt: hirtelen felbukkant egy kapaszkodósáv, ahova időben ki is tudott húzódni, így elkerülve a biztosnak tűnő csattanást. Amikor mindez megtörténik, a szemből érkező Seat Inca még bőven az előzés alatt álló Mercedes mellett halad, sofőrje nagyon csúnyán elmérte a manővert.

Érdekes egyébként, hogy a Seat úgy kezdte meg az előzést, hogy az ő oldalán szaggatott terelővonalat láthatunk a záróvonal mellett, tehát onnan szabályosan átléphette az előzéshez. Más kérdés, hogy rosszul mérte fel a helyzetet, és messze nem volt adott minden feltétel a manőver biztonságos végrehajtásához. Az út sem teljesen egyenes, van benne egy ív, ami rontja a beláthatóságot. De az sem kizárt, hogy a seatos ismeri a szakaszt, és pont azért volt bátorsága az előzéshez, mert tudta, hogy úgyis elférnek mellette.