Búcsúzik az utolsó nagy Renault személyautó

2022.03.04. 06:38

Ugyanolyan gyorsan tűnnek el a nagy személyautók a piacról, mint néhány éve az egyterűek: most épp a Renault Talisman gyártását állították le, és egyelőre úgy néz ki, nem is lesz közvetlen utóda.

A Talismant még 2015-ben mutatta be a Renault, mint a Laguna, illetve a Latitude közvetlen utódját. A 4,85 méteres középkategóriás modellt arra szánták, hogy megszorongassa a Volkswagen Passatot, de soha nem is közelítette meg a kategória nagyágyúit. A legjobb évében, 2016-ban 34 ezer példányt tudtak belőle eladni Európában, amikor a konkurenciának még sokkal jobban futott a szekér: a Ford Mondeóból még 70 ezer, a Skoda Superbből 85 ezer, a VW Passatból pedig 206 ezer talált gazdása ugyanazon az európai piacon.

Mára ez a kategória is gyors olvadásnak indult: a Mondeo már elköszönt, és úgy tűnik, az utód már csak Kínában lesz kapható, a Passatból állítólag már csak kombi készül a következő generációban, az Opel Insigniát pedig állítólag a Citroën C5-öshöz hasonlóan valamiféle magas építésű modell váltja hamarosan.

A Renault irányából viszont nem hallani hasonló méretű modellről: úgy tűnik, a csúcsmodell szerepét átmenetileg a Nissan X-Trail méretű Koleos veheti át a kínálatban, bár korábban már afelett is megkongatták a vészharangot. Így az is lehet, hogy később a Kadjart váltó, nagyjából Qashqai méretű Austral válhat a legnagyobb Renault típussá.