A csiphiányt is súlyosbíthatja az ukrajnai háború

2022.03.08. 10:40

Néhány nap után kiderült, hogy milyen lényeges szerepet játszott Ukrajna az európai autógyártás alkatrészellátásában, de úgy tűnik, a mikrocsipek gyártásához is nagy mértékben járul hozzá az ország.

chipmanufacturing

Állítólag a világ neongáztermelésének például a 70%-a származott Ukrajnából, neonra pedig manapság a mikrocsip-gyártáshoz is alkalmazott lézerekben van szükség. A neon drágulása így tovább növelheti a félvezető-árakat, sőt, a hiányt is súlyosbíthatja.

A hatás nem azonnali, de csak azért, mert a csipgyártók állítólag igyekeztek jelentősebb készletet felhalmozni a neonból, amint a háború lehetősége felmerült néhány héttel ezelőtt. Ugyanakkor az Automotive News értesülései szerint az amerikai csipgyártók szinte teljes egészében az ukrán és az orosz neontermeléstől függnek, így a beszállítóváltás, ami költséges és időigényes folyamat, elkerülhetetlennek tűnik.

Úgy néz ki, Ukrajna és Oroszország kiesése nem csak a nemesgáz-piacon okozhat hiányt a következő hónapok során. Oroszországból jött eddig a világ palládium-termelésének harmada – ez a fém a félvezetőipar mellett például az autók katalizátoraiban is nélkülözhetetlen – de olyan, egyszerűbb anyagokból is hiány jelentkezhet, mint az alumínium, a nikkel vagy a nyersvas.