Legendás versenyzőnőre emlékeztet a Mini Cooper S új kiadása

2022.03.08. 12:00

A számok alapján az autósportot nagyrészt férfiak uralják, ezért is emlékezetes és különleges minden, nők által elért siker. A raliban Pat Moss egyike volt az első igazán sikeres női versenyzőknek – neki, és 1962-es futamgyőzelmének állít emléket a Mini a legújabb Cooper S változattal.

Maga az autó nem sokkal több egy érdekes színváltozatnál: keresztben csíkozott motorháztetővel, Pat Moss felirattal, és érdekes, színátmenetes tetővel készül majd a 800 darabos széria. A külsőségek alatt Cooper S és Cooper Works változat is lehet a megrendelő igényeinek megfelelően, és lesz kézi, illetve automata váltós kivitel is.

Talán egy kicsivel érdekesebb a névadó személye, illetve a Minivel való kapcsolata. Az időzítés talán nem tűnik tökéletesnek – Pat Moss és Ann Riley 1962 májusában nyerte meg a holland Tulipán Ralit – de a Mininél nyilván fontosabbnak ítélték, hogy a Nemzetközi Nőnapon mutassák meg az autót.

Pat Moss az 50-es évek meghatározó F1-es versenyzőjének, Stirling Mossnak a huga volt – állítólag vezetni is tőle tanult – és bár díjlovaglással kezdte sportkarrierjét, az 1950-es évek közepétől már ralikon indult. Az első sikereit Austin Healey sportkocsikkal aratta, de a gyári csapat autóváltásával az 1962-es szezonban már egy Minivel versenyzett. Legnagyobb sikerét is ekkor érte el: a Tulipán Ralin győzni tudott, Ann Riley navigálása mellett. Moss később is az élvonalbeli versenyzők közt futott, és bár több győzelmet nagy nemzetközi futamon nem sikerült szereznie, számos dobogós helyezés fűződik a nevéhez. Az aktív versenyzéstől 1974-ben vonult vissza.

Pat Moss ugyan 2008-ban elhunyt, de a példája jól mutatja, hogy az autóversenyzésben sem számít a nem, az eredményekhez elsősorban a tehetség és szorgalom (meg persze némi pénz) kell.