Belengették, hogy Oroszország államosítaná a kivonuló cégek üzemeit

2022.03.09. 14:07

Az orosz kormánypárt, az Egyesült Oroszország központi bizottságának titkára, Andrej Turcsak nyilatkozta a Reutersnek, hogy pártja javasolni fogja azoknak az üzemeknek az államosítását, amelyeket az ukrajnai speciális műveletek (az orosz politika így nevezi a háborút) ideje alatt zárnak be.

rufac

A nyilatkozat célja egyértelmű: rábírni a helyben is érdekelt külföldi vállalatokat, hogy ne csatlakozzanak az Oroszország elleni szankciókhoz. Korábban már hoztak egy olyan rendelkezést Oroszországban, amely tiltja a külföldi vállalatoknak helyi érdekeltségeik eladását, de azt eddig semmi nem gátolta meg, hogy a cégek egyszerűen bezárják a helyi gyáraikat, megszüntetve az orosz piac ellátását.

Az államosítás lehetőségének megnyitása persze újabb rizikós lépés lenne orosz részről, amely növelhetné a nyugattal fennálló feszültséget, így még nem biztos, hogy megteszik.

Az autógyártók azonban nem feltétlenül lesznek elsődleges célpontjai az államosításnak: bár a termelés a legtöbb helyi gyártónál is áll, vagy igen lassan halad, a legtöbb külföldi cég joggal hivatkozhat alkatrész-hiányra, amelyet az ukrajnai beszállítók kiesése csak súlyosbított.