Kicsivel több, mint álomkép az új Jaguar sportkocsi

2022.03.09. 09:13

Régi hagyomány, hogy az autógyárak maguk terveznek virtuális versenyautókat a Gran Turismo játéksorozathoz. A napokban megjelent 7. generációhoz most a Jaguar is kiadott egy ilyet, a Vision Gran Turismo Roadstert.

A szuper áramvonalas sportgép nem az első ilyen: 2019-ben már készült egy hasonló virtuális sportkocsi Vision Gran Turismo Coupé, 2020-ban pedig egy másik Vision Gran Turismo SV néven – az új Roadster ezeknek a közeli rokona. A karosszéria formája hasonló, de a tetőt lehagyták a legújabb változatról, és a háromszoros Le Mans győztes D-Type-éhoz hasonló jobb oldalt kialakított együléses, nyitott vezetőülést alakítottak ki.

Valós hajtáslánc persze nincsen, hiszen maga az autó sem létezik, de a Jaguar mérnökei azért számoltak hozzá egyet: ez elvben három motorral és összkerék-hajtással állítaná elő az 1020 lőerőt, ami az 1,4 tonnás autó mozgatásához szükséges lenne. A virtuális sportkocsival így 2 másodpercen belül lehet majd százig gyorsulni a Gran Turismo 7-ben, a végsebessége pedig valahol 320 km/h felett lesz, bár ennél pontosabbat egyelőre nem közöltek róla.

A legfontosabb ígéret persze az, hogy kiváló fordulékonyság és kivételes kezelhetőség jellemzi a nyitott együlésest – a virtuális versenyzők számára, akik használni fogják, nincs fontosabb szempont.