Ezeket az autókat keresik leginkább a magyarok

2022.03.10. 14:36

Kijöttek a tavalyi új- és használtautós statisztikák, amelyek alapján a papírforma nem dőlt meg, de idén várhatóan tovább csökken az autóvásárlások és az import mértéke. A használtautók hazai piaca mindenesetre pörög, a Datahouse Kft. szerint mintegy 818 ezer autó cserélt gazdát 2021-ben, vagyis a teljes, 3,92 milliós autóállományból minden ötödik, ez a tavalyinál 3,4 százalékkal nagyobb érték.

Rulettastra erőmérő 01

Legalább ilyen érdekesek a hasznaltauto.hu sajtóközleményben megírt adatai: az oldalon 527 millió keresést indítottak, ez közel 20 százalékkal magasabb a tavalyinál. A legtöbbször keresett típust az sajtóanyag három kategóriára bontja, a benzinesek közül a használtautó-piacot is vezető Opel Astra érdekelte az embereket leginkább, 8,76 milliószor kerestek rá, utána 6,67 millióval a Suzuki Vitara, nem sokkal lemaradva, 6,5 millióval pedig a Škoda Octavia következik a sorban.

A hibridek piacán Toyota-hegemónia látszik, az első helyen a kategória pionírja, a Toyota Prius áll 925 ezer kereséssel, 365 ezren kerestek a második helyezett RAV4-re, 307 ezren pedig a bronzérmes Corollára. A villanyautóknál már nagyobb a szórás, náluk a BMW i3 hódította el az első helyet 950 ezer kereséssel, utána a Nissan Leaf és a Renault Zoe futott be 705- illetve 413 ezres eredménnyel.

Az új autók piacán főleg a hajtásmód szerinti összetétel változott nagyot: míg öt évvel ezelőtt 62 százalék benzines,  36 százalék dízel és 2 százalék hibrid alkotta a mezőnyt, addig ez 2021-ben 37 százalék benzinest, 16 százalék dízelt, 4 százalék villanyautót és 43 százalék hibridet jelentett, igaz, ebbe a lágy-, a full és a plugin is benne foglaltatik. A legnépszerűbb típusok a következők: benzinesből a Kia Ceed, dízelből a Dacia Duster, lágy hibridből a Suzuki Vitara, full hibridből a Toyota Corolla, pluginből pedig a Mercedes GLC volt a legnépszerűbb.

Az import esetében szomorúbb a helyzet, elég nagy spéttel követi az újautós trendeket, ha egyáltalán: főként 10 évnél öregebb típusokat hoztak be tavaly külföldről, a hajtásmód szerinti megoszlásuk a következőképpen alakult: 55 százalék benzines, 37 százalék dízel, hibrid 5 százalék, elektromos 3 százalék. A legnépszerűbb modellek itt sem okoztak nagy meglepetést, az Opel Astra a benzinmotoros autóra vágyók körében tartolt, a Volkswagen Passat uralta a dízelmotoros importot, az elektromos autók közül a BMW i3-ból jött a legtöbb, a hibrideket pedig a Toyota Prius képviselte.