Ezer lóerős pickup, 93-as végsebességgel

2022.03.10. 12:33

Egy finn vállalkozás, a Carvista kínálja a világ egyik legerősebb pickupját, a Hennessey Mammoth 1000-est olyan formában, hogy azzal csak egy dolgot nem lehet: gyorsan menni. A gép végsebességét ugyanis 93 km/h-ra korlátozza az utólag beépített elektronika.

Természetesen szó sincs tévedésről, bár az ember elsőre erre gondolna: az élelmes vállalkozás így spórolja meg a 44,8%-os importvámot, amit akkor kellene fizetni, ha ötszemélyes személyautóként regisztrálnák a Hennessey Mammoth-ot. Ez pedig itt nem kis spórolás, hiszen még a trükkel együtt is 249 900 euróért (kb. 94,7 millió forintért) hirdetik a konkrét autót a népszerű finn használt autós oldalon, a Nettiautón.

A trükk lényege, hogy mivel az autó össztömege több, mint 3,5 tonna, belefér az N2 kategóriába - teherautók 3,5 és 12 tonna között - amelyre nem kell magas importvámot fizetni. Ez a kategória viszont megköveteli egy 90 km/h-s sebességkorlátozó beépítését, (a plusz 3 km/h nyilván a megengedett mérési hiba eredménye) így a leleményes vállalkozás ilyet is tett a tuningolt Ram TRX-be. Érdekes lenne látni, hogy hogyan működik ez a gyakorlatban, hiszen a gyári adat szerint a Mammoth 1000 3,2 másodperc alatt érheti el a százas tempót, azaz a finn verzió 3 másodperccel az indulás után elérheti a végsebességét, és onnantól a limiteren dadog a kompresszoros V8-as.

Afelől persze nincs kétségünk, hogy a majdani vásárló első dolga lesz kihajítani a korlátozót, ami legfeljebb a következő műszaki vizsgára kerülhet vissza. A kérdés inkább az, hogy a finn hatóságok elnézik-e az ügyeskedést, hiszen itt mégiscsak 112 ezer euró be nem fizetett vámról van szó, meg aztán rossz precedenst is teremt az ügyeskedés.