1,6 millió kilométert tolt a Volvójába, most kapott egy újat

2022.03.11. 13:21

Jim O'Shea harminc évvel ezelőtt, pontosabban még 1991-ben besétált a Volvo West County autószalonba, és vett egy 740 GLE-t. Talán még ő sem sejtette, micsoda közös történet kezdődött meg ezzel a lépéssel. Mondjuk, lehet, hogy eleinte lelkiismeret-furdalás is gyötörte, amiért családi viszályt váltott ki a vásárlással: édesapja nem örült a Volvónak, mivel testvére Ford márkakereskedést üzemeltetett.

Jim erre dacból azt mondta: ebbe a Volvóba belepörget majd egymillió mérföldet. Az idő végül őt igazolta, hiszen 2021 novemberében elérte ezt a futásteljesítményt, azaz átszámítva 1,6 millió kilométert. Ez évente is bő ötvenezret jelent, ami nem olyan rossz eredmény. Sajnos a papa már nem élhette meg mindezt.

Oké, volt közben azért szükség nagyobb javításokra: 585 ezer mérföldnél, azaz 940 ezer kilométernél motort kellett cserélni, váltóból a harmadikat fogyasztja éppen. Viszont balesetet soha nem szenvedett a svéd trezor, noha az asszony háromszor megtörte a felhajtón.

Hősünk felidézett egy másik sztorit is: tisztán emlékszik, hogy 1993-ban hallott egy autósról, aki a hatvanas években gyártott, egymillió mérföldes Volvóját elvitte egy szalonba, ahol egy új autót adtak neki ajándékba. Ez kissé összecsenghet Irv Gordon legendás történetével: ő a futott kilométerek Guinness-rekordere, miután 1966-os Volvo P1800S-ével mintegy 5,15 milliót autózott. 2002-ben, amikor mérföldben a kerek kétmilliónál tartott, egy új C70-essel lepték meg. Gordon 78 évesen hunyt el.

És akkor most vissza Jim sztorijához. A kereskedés, ahol újonnan vásárolta a 740-est, úgy döntött, nem hagyja hasonló gesztus nélkül ügyfelét. Felajánlottak hát neki egy teljesen új S60-ast – noha nem tarthatja meg, de két évig ingyenesen használhatja, és csak tankolnia kell. A szervizelést, gumizást és biztosítást állja a szalon, ahol nem mellesleg még mindig ott dolgozik az értékesítő, aki 1,6 millió kilométerrel és harminc évvel ezelőtt eladta Jim O'Shea-nek élete első Volvóját.

Mi is forgattunk már videót egymilliót futott autóról, egy Skoda Superbről: