Meglepetés: legalább 2026-ig marad a Fiat Panda

2022.03.11. 10:47

A 3,7 méter alatti kisautó annak ellenére marad gyártásban, hogy a kategória, amelyhez tartozik, 2020 óta lényegében kiürült, mivel a jelenlegi szén-dioxid-kibocsátási szabályok miatt az ilyen méretű modelleket egyre nehezebb nyereséggel gyártani.

A jelenlegi Panda viszont, talán épp a konkurencia hiánya miatt, a drága hibrid hajtásrendszer bevezetése ellenére is kifejezetten népszerű maradt. Tavaly úgy 130 ezer példányt adtak el belőle, és úgy néz ki, szükség van a típusra Pomiglianóban, hogy megérje fenntartani a dél-olasz üzemet, ahol a kis Fiat mellett épp csak elkezdték az Alfa Romeo Tonale előállítását.

A Fiat korábbi vezetése még arról beszélt, hogy igyekeznek minél hamarabb átállítani a termelést nagyobb, 4 méter körüli, és így drágábban eladható modellekre, de nem látszik, hogy a Stellantis sietne a terv megvalósításával. Az biztos, hogy a Peugeot, a Citroën és az Opel 4 méter feletti belépőmodelljei mellé nem igazán hiányzik még egy, azonos méretű és használati értékű klón. Viszont a Panda mellett egyelőre az azonos műszaki alapú benzines Fiat 500-ast is gyártásban tartják, ami szintén népszerű maradt: ebből is bőven százezer feletti mennyiséget vásároltak tavaly.

A Panda egyébként már nem fiatal, a jelenleg futó generáció már a 11. évében jár, de elég valószínűtlen, hogy a következő négy év során érdemben változtatnának rajta.